Kuvan tulkinta

Mikä on kuva ja miten se meihin vaikuttaa? Miten kuvia luetaan ja miksi kuvanlukutaito on niin tavattoman tärkeää? 

Visuaalinen kulttuuri on aina vain ajankohtaisempi ja merkittävämpi inhimillisen käyttäytymisen selittäjä ja ohjaaja. Katseen voima on järisyttävä eikä se ole jäänyt huomaamatta vallankäyttäjiltä, markkinoinnin ammattilaisilta saati huijareilta tai trollaajilta. Jotta meitä ei vietäisi kuin pässiä narussa, kuvallisen viestinnän ymmärtäminen tulisi nostaa kansalaistaidoksi.

Informaatioteknologian huikea levittäytyminen arkeemme näkyy monin tavoin. Älypuhelinten kamerat ovat jo uskomattoman laadukkaita. Niillä voi tehdä sekä still-kuvaa että videoita, ilmaisilla tai erittäin edullisilla applikaatioilla kuvien muokkaaminen on mullistanut henkilökuvauksen ja sosiaalisen median kanavilta on liki mahdotonta löytää selfietä, jota ei olisi tuunattu raskaalla kädellä. Ja tämä on vain yksi esimerkki.

Kuvan totuusarvo on samalla romahtanut. Meitä harhautetaan niin sumeilemattomasti ja tarkoitushakuisesti, että valokuvan käsite on jo aivan hämärä. Aidosti dokumentoivan valokuvan tunnistaminen ei ole enää tavallisen kuolevaisen ulottuvilla.

Kuvan tulkintaa ja tutkimusta vaivaa toisaalta aiheen teoreettisuus. Kuvasta voidaan kaivaa esiin niin paljon sisältöä ja merkityksiä, että tulkinnan työkalujen arkikäyttö on käynyt liki mahdottomaksi.

Sen vuoksi tämän kurssin tapa käsitellä aihetta pyrkii ymmärrettävyyteen, vaikka se vaikeaa onkin, kuten tulette huomaamaan.

Kurssin tiedot

Kategoriat:

Kurssin ohjaaja

IK IK Tekijä

Ilmainen

ILMAINEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Vieritä ylös